Karel V, rekenpenning voor de raadgevers van zijne majesteit, z. j. ca 1545-1555

Karel V, rekenpenning voor de raadgevers van de majesteit, z. j. ca 1545-1555 Karel V, rekenpenning voor de raadgevers van de majesteit, z. j. ca 1545-1555

 

Muntheer : Karel V, 1506-1555

Denominatie : Rekenpenning voor de raadgevers van zijne majesteit.

Muntplaats : onbekend, mogelijks Lille (Rijsel)

Datum : zonder jaartal circa 1545-1555

Materiaal : Koper

Gewogen massa : 4,39 gram

Gemeten diameter : 26,0 mm

Voorzijde : In een dubbele cirkel de keizer gekroond en geharnast ten halve lijve naar rechts, met in de rechter hand een geheven zwaard en in de linkerhand een rijksappel. Zwaard en kroon doorbreken de dubbele cirkel.

Voorzijde omschrift : xCHARLES V E’PEREVR DE SES PAYS DOMINAT; Karel V, keizer over zijn onderworpen landen.

Keerzijde : In een dubbele cirkel een Bourgondisch stokkenkruis door een vuurijzer gestoken en waaraan het juweel van het gulden vlies hangt, links- en rechtsonder van het stokkenkruis drie vonken. Tussen de armen van het kruis: bovenaan de gekroonde keizerlijke dubbele adelaar, links het wapenschild van Spanje, rechts dat van Milaan en onderaan dat van Vlaanderen. De kroon geeft tevens het begin van het omschrift aan.

Keerzijde omschrift : kroontje GECT(oirs) POVR LES CONSEILLIERS DE SA MA(jes)TÉ; Rekenpenning voor de raadgevers van zijne majesteit.

Lit : Dugniolle 1628

Deze website is enkel een hobby voor ons, indien u wil kan u ons altijd steunen met een kleine donatie, u helpt al vanaf €1.