munt munt

2 Sols  Louis XVI

1791 

 

Materiaal : (Klokken)Brons

Diameter : 33,3/33,8 mm

Dikte : 3,4 mm

Gewicht : 23,00 gram

Muntheer Lodewijk XVI koning van Frankrijk.

Voorzijde : Hoofd met pruik en mantel naar links (vosje) LOUIS XVI ROI DES FRANCOIS 1791 en A (muntplaats Parijs) 

Keerzijde : Pijlenbundel (kracht door samenwerking) gedekt met Phrygische muts (vrijheid) op eikenkrans (kracht), aan weerszijden 2 S (denominatie) LA NATION LA LOI LE ROI (klaverblad), de natie de wet de koning, L'AN 3 DE LA LIBERTÉ het derde jaar van de vrijheid, gerekend na de bestorming van La Bastille op 14 juli 1789

De vos is voor muntmeester Alexandre-Louis Roettiers de Montalon, een achterkleinzoon van de Antwerpenaar Jean Roettiers. Het klaverblad is waarschijnlijk de harp van graveur François Bernier.

Het klokkenbrons komt van na de revolutie : Revolutionair Frankrijk had een groot gebrek aan kleingeld en was antiklerikaal zodat het vorderen van kerkklokken voor hermunting voor hun een logische maatregel leek. Deze klokken waren van verschillende koperlegeringen gemaakt, in de kleur variërend van rood tot geel. Ze werden gesmolten in verschillende partijen waardoor ook de munten er soms geler uit zien dan andere.

Det : KM#603.1   2 Sols  1791/1793 munttekens van de muntplaatsen Parijs (A), Metz (AA), Rouen (B), Straatsburg (BB), Lyon (D), La Rochelle (H), Limoges (I), Bordeaux (K), Bayonne (L), Toulouse (M), Marseille (MA), Montpellier (N), Perpignan (Q), Pau (koe).

munt  munt

2 Sols  Louis XVI

1793

Materiaal : (Klokken)Brons

Diameter : 33,5/34,2 mm

Dikte : 3,0 mm

Gewicht : 22,50 gram

Muntplaats BB : Straatsburg  L'an 5 of 1793,

Het hartje is het muntmeesterteken van de plaatselijke muntmeester van Straatsburg:  Gabriel-Godefroy Dubois (1792-1794).
Het bloemetje (of sterretje) het teken is van de lokale graveur van straatsburg: Jean Guérin (1788-1794)
De "graveur-général" van Frankrijk was op dat ogenblik Auguste Dupré, wiens muntmeesterteken vanaf 1795 een "Artemis met boog" werd.

Det : KM #603.4 

Peter (Figleaf) van het muntenbodemvondsten-team :

Dit is een van de minst gedocumenteerde series van modern Frankrijk.

In 1791 was Frankrijk nog steeds een monarchie. Alleen was de absolute macht van de koning gebroken. Een deel van die macht is bij Frankrijk's eerste grondwet overgedragen aan de wetgevende vergadering. De koning had nog wel de macht om ministers aan te stellen en een vetorecht over nieuwe wetten.

De nieuwe politieke situatie komt tot uiting op deze munt. De voorzijde wordt gedomineerd door het portret van de koning, maar zijn titel is subtiel gewijzigd van "D. G. Roi de France" naar "Roi des François". De koning heeft zijn macht niet te danken aan god en hij is niet de uiteindelijke eigenaar van het land. De macht van de koning komt van het volk (volkssouvereiniteit).

Alsof dat nog niet duidelijk genoeg was moest de koning ook een verklaring ondertekenen waarin hij er mee akkoord ging dat het verbreken van zijn eed op de grondwet, een leger tegen Frankrijk leiden of iemand toe te staan dit in zijn naam te doen neerkwam op aftreden. Op de munt staat LA NATION LA LOI LE ROI. Let op de volgorde. De koning is onderworpen aan de wet.

De grondwet leidde tot bedreigingen van Leopold II, keizer van Duitsland, Frederik Willem II van Pruisen en Charles-Philippe, broer van de koning, die terugkeer naar het absolutisme eisten om een invasie van Frankrijk te voorkomen. De reactie van de revolutionairen staat ook op de munt: een pijlenbundel met daarin een speer met een vrijheidshoed op een krans van eikenbladeren. De boodschap is: het Franse volk zal door samenwerking (pijlenbundel) de kracht (eik) opbrengen om de revolutie (vrijheidsmuts) te verdedigen tegen haar vijanden (speer).

In dit sfeertje probeerde de koning te vluchten naar de vijanden van Frankrijk. Hij werd opgepakt bij Varennes, als gevangene van het volk teruggebracht naar Parijs en tenslotte afgezet. Oostenrijk (thuisland van Marie-Antoinette) sloot zich aan bij de keizer en de Pruisen. De conclusie van het volk lag voor de hand. De koning had zijn eed op de grondwet gebroken en was van plan met behulp van Duitsland, Oostenrijk en Pruisen de revolutie terug te draaien. Dit is de laatste serie munten waarop het hoofd van de koning staat.

Peter